voor jouw
inspiratie

wanneer slopen we de muur tussen flex en vast?

Koen Roozen - 4 augustus 2019

freelancers zijn onmisbaar voor je organisatie.

Zo, dat is maar eens gezegd. In 2019 kunnen organisaties niet (meer) zonder zzp’ers. Op 1 januari 2019 waren er in Nederland maar liefst 1,2 miljoen zzp’ers op een beroepsbevolking van 8,9 miljoen. Natuurlijk, er zijn Deliveroo-bezorgers waarvan je je afvraagt of zij echt (bewust) zzp´er zijn, maar een grote groep kiest er voor. Deze grote groep kan je niet reduceren tot gelukszoekers of tijdelijke passanten die een kunstje komen doen. Flexkrachten vormen een groter “vast onderdeel” van je organisatie.

En dat is helemaal niet erg, het zijn vaak goede experts met een interessante bijdrage aan de groei en bloei van je organisatie. Ontwikkelingen gaan snel en je moet je organisatie blijven ontwikkelen en heruitvinden. Flexibiliteit in human capital hoort daar bij. Zzp’ers die in de voorhoede meespelen kunnen versnelling, innovatie en nieuwe impulsen binnen brengen die je niet uit je eigen organisatie haalt.

het draait om de output

Ik ervaar dat freelancers gewoon bijzonder efficiënt (in hippere termen: lean) zijn in hun werk. Dat zit in hun DNA. Vorig jaar namen we bijna een marketeer aan voor HetRecruitingKantoor. Dat hebben we niet gedaan, en ik ben blij met de keuze. In plaats van één generalist heb ik nu een marketing flexschil met een copywriter, designer, ontwikkelaar en een online marketeer. Allemaal zelfstandige toppers op hun deelgebied.

Hoe anders is het met eigen collega’s of consultants in dienst bij adviesbedrijven. Bij consultants betaal je een premie voor het mooie pand, het salaris van de CEO en het ondersteunende apparaat. Soms noodzakelijk, maar vaak overbodig. Voor ons was het logisch om niet te werken met één grotere marketingpartner en zelf het freelance team samen te stellen. En omdat freelancers niet in dienst zijn, gaan kosten op basis van ‘pay per use’. Ze maken ze geen deel uit van de kantoor politiek en trekken zich minder aan van alles dat niet bijdraagt aan het resultaat. Kortom: freelancers hebben geen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas en hoeven geen functioneringsgesprek. Wel zo overzichtelijk.

het is helemaal van nu

Nieuwe generaties, en dus ook millennials, kijken anders naar werk. Kijk maar eens om je heen, je ziet veel meer focus op het werk en de opdracht en minder op de werkgever (of opdrachtgever). Laat staan: een life long career. Ze denken zelfstandig na over het (type) werk dat ze nu doen en de toegevoegde waarde ervan voor hun eigen ontwikkeling en portemonnee. Niet gek dus dat óók veel dienstverbanden steeds korter worden. Vroeger werd je freelancer als je je sporen had verdiend, in de nieuwe arbeidsmarkt zien we mensen die nooit als werknemer in dienst zijn geweest. Een doelgroep dus die om een volstrekt andere benadering vraagt.

Total Workforce Management

Stapsgewijs verandert de verhouding tussen vast en tijdelijk, zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht. Minder met vaste medewerkers en meer met flexkrachten werken, vormt een uitdaging maar dus ook als een kans. De voordelen goed benutten vraagt wel een visie op je totale workforce van vast, freelance, uitzenden en uitbesteden. Een beleid daarop noemen we total workforce management. En dat goed doen blijkt lastig. Veel organisaties in onze praktijk – wij bemiddelen freelance arbeidsmarktspecialisten – zijn nog op zoek naar de juiste vorm/aanpak. Ze denken te kort na over het profiel, schieten in een paniek-stress reflex, brengen onhandig onderscheid aan tussen flex/vast of behandelen de freelancer juist teveel als de tijdelijke vaste collega. En ook in het selectieproces gaat het vaak niet goed: de freelancer met een vlotte babbel die toevallig langs komt krijgt na een kort gesprekje al de sleutel van de voordeur (waar is de goede selectie gebleven?). Kortom: de uitdagingen zijn legio.

En dat is juist weer een kans. De HR managers en ondernemers die het slimst de muur tussen vast en flex slopen creëren een mooi concurrentie voordeel. Want die beschikken over de beste freelancers die graag tijdelijk bij de club willen horen. Zij wel.

meer?

Behoefte aan een frisse kijk op jouw recruitmentvraag? Boek dan een afspraak.

informatie

Geplaatst op 4 augustus 2019
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen