voor jouw
inspiratie

recruiters: een schaarste beroep

Koen Roozen - 11 september 2019

Vakgenoten: gefeliciteerd. Recruiters beoefenen nu officieel een schaarste beroep.

Het piept en kraakt in de wereld, en dus ook in Nederland. We zien macro economisch verontrustende signalen, zoals de naderende Brexit, de handelsoorlog tussen China en de VS, tegenvallende economische cijfers in Duitsland en tegelijkertijd worden we geconfronteerd met een steeds langer wordende lijst schaarste beroepen. En deze keer staan wij als recruiters eveneens op die lijst. Recruiter maakt nu officieel deel uit van de bijna 140 schaarste beroepen.

Op zich niet zo vreemd, dit hebben we allemaal zien aankomen! Al drie jaar op een rij loopt de spanning op de arbeidsmarkt enorm op en sinds twee jaar is er echt sprake van krapte op de arbeidsmarkt. En, omdat recruitment een conjunctuurgevoelig beroep is, viel er weinig te recruiten in de periode tussen 2010 en 2015. Met als gevolg: een stevig uit de kluiten gewassen dip in de groep recruiters met pak ‘m beet ergens tussen de 3 en 8 jaar ervaring.

In 2018 gold recruiter al als een van de meest gevraagde beroepen en ook dat laat zich eenvoudig verklaren: organisaties die reeds een paar jaar op rij vacatures hebben, zoeken een specialist die deze adequaat kan invullen. Voor een periode wil je dat nog wel doen met een interim recruiter, maar na verloop van tijd ontstaat toch de behoefte om de positie vast in te vullen.

En dan blijkt het vinden van zo’n goede vaste recruiter opeens nog niet zo eenvoudig. Want het liefst wil je natuurlijk iemand die al wat meters in de benen heeft, maar ja die zijn er te weinig. Daarbij hebben veel ervaren recruiters hun kans geroken en zijn in de afgelopen jaren gaan freelancen, dus die gaan niet kiezen voor jouw vaste baan. Wat dat betreft lijkt het sterk op de periode 2007 – 2008, toen waren ook geen goede recruiters te vinden. De arbeidsmarkt was toen trouwens wel veel minder flexibel.

Maar er is nog een verschil, recruitment is veel complexer geworden. Het recruitmentlandschap was in 2008 veel overzichtelijker; LinkedIn was nog niet zo prominent aanwezig (toen ik lid werd in 2005 had LinkedIn nog maar zo’n 2 ½ miljoen leden wereldwijd) en de arbeidsmarktcommunicatie beperkte zich tot Monsterboard, Stepstone en de grote mediabureaus als ARA. ‘Life was so much simpler then.’

Goed, het opbouwen van je eigen recruitment en een specialist vinden die in deze uitdagende markt de toenemende complexiteit aankan, is op dit moment dus een pittige taak. Dus HR manager of ondernemer: ben je op zoek je eigen recruiter, bereid je voor op een pittige uitdaging. Helaas zijn er geen eenvoudige oplossingen voor complexe problemen. Maar ik weet zeker dat ik jou wel een paar goede ideeën aan de hand kan doen.

Kom daarom gerust langs voor een gratis inspiratiesessie, ontbijtsessie of kennislunch. Maak eenvoudig een afspraak via onze contactpagina.

P.S. als je het rapport wil inzien, kan je dit hier downloaden via de site van het UWV.

informatie

Geplaatst op 11 september 2019
Categorie
Tags
Delen

misschien vind je deze ook interessant om te lezen