voor jouw
inspiratie

het recruitmentbloed door je aderen voelen stromen

Koen Roozen - 29 januari 2020

10 redenen om te kiezen voor dit vak

Na twintig jaar recruitment weet ik eigenlijk niet beter: ik adem recruitment in en uit en het recruitmentbloed stroomt door mijn aderen. Maar hoe weet je, wanneer je aan het begin van je loopbaan staat, of recruitment iets voor jou is? Of dit het vak is waarvan je hart sneller zal blijven kloppen? De arbeidsmarkt biedt zoveel kansen en dat kan leiden tot keuzestress. Daarom ben ik er even voor gaan zitten om tien redenen op te schrijven, waarom ik – ook op dit moment in mijn leven – weer opnieuw zou kiezen voor recruitment.

 1. je werk is relevant
  Werk is belangrijk en de goede keuze maken is niet altijd eenvoudig. Kijk maar naar jezelf. Een goede recruiter helpt je bij de zoektocht om het juiste werk te kiezen door je een spiegel voor te houden en met je in gesprek te gaan over je talenten, dromen en ambities.
 2. de recruiter heeft de meest directe business impact
  Met de juiste mensen vinden innovaties sneller plaats, excelleren bedrijven en worden diensten beter geleverd. Sterker nog, als je strategische keyplayers “steelt” bij een concurrent kun je deze serieus verzwakken.
 3. je vecht iedere dag om het juiste toptalent
  Jouw competitie (professionele recruiters van concurrerende werkgevers of bureaus) is er net als jij op gebrand om jouw droomkandidaat een baan aan te bieden.
 4. de recruiter is de spil tussen werkgever en arbeidsmarkt
  Jij bent het eerste persoonlijk contact vanuit een werkgever met de arbeidsmarkt. Vergeet dus even alle marketing en communicatie, als recruiter ben jij de ‘brand ambassador’ die de persoonlijk merkwaarden uitdraagt naar kandidaten.
 5. vacaturehouders zijn blij met jouw werk
  Jij helpt ze met het oplossen van een probleem (de vacature). Je regisseert en organiseert het recruitmentproces en zorgt ervoor dat je kandidaten aanneemt die geschikt zijn voor de organisatie en het werk.
 6. iedereen kan een goede recruiter worden
  In tegenstelling tot veel andere beroepen, bestaat (nog) geen echte opleiding tot recruiter. En hoewel recruitment volgens mij echt een vak is, kan je met iedere vooropleiding een goede recruiter worden.
 7. het is een spel voor winnaars
  Je start met een vacature en eindigt met een getekend arbeidscontract. Recruitment is als alles op rood zetten bij roulette: de kandidaat kiest voor jouw vacature (of niet). Als hij of zij niet voor jou kiest, gaat een ander er met de hoofdprijs vandoor en geldt voor jou: ga terug naar start.
 8. je ontmoet de interessantste mensen
  Jaarlijks spreek je honderden mensen en uit die gesprekken leer je enorm veel. En je mag – binnen redelijke grenzen – allerlei spannende en brutale vragen stellen.
 9. je zit met zwaargewichten aan tafel
  Veel managers en directeuren bemoeien zich met vacatures en selectie van kandidaten. Er gaan dus deuren voor je open die voor anderen gesloten blijven. Jij haakt aan bij de top.
 10. het beroep heeft interessante verdiensten en een mooi carrièreperspectief
  Vroeger was de rol van recruiter marginaal en plat, zeg maar het stiefzusje van HR. Tegenwoordig is recruitment hot en staat het op de directie-agenda. Binnen ons jonge vakgebied gaan ontwikkelingen snel en dat biedt veel kansen aan talentvolle mensen.

Kortom, het is uitdagend werk met veel spanning, afwisseling en boeiende connecties. Als recruiter maak je echt het verschil, heb je daadwerkelijk invloed op een organisatie. Bovendien kun je in dit beroep als mens en als professional enorm groeien. Denk je nu: dat wil ik ook! Ga dan op onderzoek uit naar jouw mogelijkheden. Goede recruiters zijn op dit moment namelijk enorm schaars (lees hiervoor deze blog).

Natuurlijk kan HetRecruitingKantoor (HRK) ook iets voor je betekenen voor je recruitmentcarrière. Want zoals ik al schreef: iedereen vecht om het toptalent. En ik vorm zeker geen uitzondering op deze regel. Integendeel, voor goede recruiters voor HRK wil ik graag een robbertje vechten.

informatie

Geplaatst op 29 januari 2020
Categorie
Tags
Delen