voor jouw
inspiratie

een sollicitant die (n)iets kan

Koen Roozen - 15 juni 2019

Als interimmer kreeg ik eens het compliment dat ik mijn rol als recruiter was overgroeid. Nu is dat voor een interim recruiter niet zo heel erg. Als freelancer kan je niet te goed of te zwaar zijn, hoogstens te duur. Je wordt ingehuurd om de klus te klaren en als je dit vakbekwaam en gemotiveerd doet, is er niks aan de hand. Ik laat mijn huis toch ook niet verbouwen door een aannemer die dat nog nooit gedaan heeft.

En toch, zo’n compliment geeft een dubbel gevoel. Ergens voelt het niet goed. En dat geldt volgens mij voor de meeste mensen. Mensen willen niet dagelijks een trucje uitoefenen. Een uitdaging met een lichte of wat heftigere stretch – afhankelijk van je voorkeur – past beter bij de menselijke aard. Beweging in het water houdt de boel fris blijft, nietwaar?

ambitieuze mensen die routines beheersen

Als recruiter maak je dagelijks het tegendeel mee in de selectiepraktijk. Bedrijven zoeken zich suf naar ambitieuze mensen die de routines beheersen. Ja lees dat nog eens goed: ambitieuze mensen die de routines beheersen. En dat is op zijn minst een rare combinatie. Je moet goed zijn in je vak, dat al even op vol vermogen doen en nog zeker een paar jaar willen voortzetten. Tegelijkertijd vragen we om kandidaten die de wereld willen veroveren en nieuwe dingen willen ontdekken. Maar alsjeblieft wel binnen de bestaande kaders.

check, check, check!

En wij recruiters, die van een uitdaging houden, zoeken de bijpassende talentjes. We gaan kwaliteiten afmeten aan het aantal jaren ervaring, liefst op detailniveau. We zoeken een boekhouder met vijf jaar allround ervaring die wil leidinggeven wanneer de financieel manager op vakantie is. En als we de perfecte kandidaat dan gevonden hebben, gaan we in gesprek zo specifiek mogelijk toetsen of deze in een vergelijkbare situatie ooit al het juiste gedaan heeft. Geeft de kandidaat de goede antwoorden, dan krijgt hij een check in the box. Bij voldoende checks doen we een aanbod.

Maar wat levert deze hele recruitmentoefening ons werkelijk op? Hebben we nu werkelijk een goed beeld van de ambities, dromen en het potentieel van deze nieuwe collega? Is hij  (of zij!) werkelijk in staat het werk goed en gemotiveerd uit te voeren?  Weten we allebei wat ons te wachten staat als de wereld om ons heen verandert en de organisatie nieuwe dingen vraagt?

succesbepalende factoren

Te weinig kijken we bij selectie naar drijfveren, weerbaarheid, aanpassingsvermogen, leervermogen of ontwikkelpotentie. Allemaal factoren die bijdragen aan het vermogen om in een nieuwe functie of omgeving succesvol te worden. Onze focus op ervaringen en prestaties uit het verleden biedt weinig houvast als het gaat om het werken in de toekomst. Dat is vooruit kijken in de spiegel, met een bril die afgesteld is op het verleden.

Dus mijn vraag aan jou is: waar sta jij in dit verhaal? Ben jij iemand die zaait als een boer of oogst als een loonwerker? Stel je zelf eens de volgende vragen:

  • Neem je wel eens iemand aan die iets heel graag wil (leren), maar dit nog niet kan (Pipi Langkous: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’);
  • Hecht je meer waarde aan een bewezen succes of een mislukte leerervaring;
  • Juich je het toe als kandidaten willen doorgroeien naar een nieuwe functie of zoek je toch vooral high performers die nu al hetzelfde werk doen?

speculeren

We zouden bij selectie dus eens wat meer vooruit moeten kijken in plaats van achterom. Wat dat betreft is het net als speculeren op de beurs, ook daar bieden resultaten behaald in het verleden geen garantie voor de toekomst.

meer?

Behoefte aan een frisse kijk op jouw recruitmentvraag? Boek dan een afspraak.

informatie

Geplaatst op 15 juni 2019
Categorie
Tags
Delen