voor jouw
inspiratie

De recruitercode, is die nou echt nodig?

Koen Roozen - 10 oktober 2019

Het gonst in een deel van recruitment Nederland, dat deel waarin gesproken wordt over een recruitercode. Een zelf afgelegde code voor recruiters die, net als de bankierseed, een bijdrage moet gaan leveren aan de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de reputatie van het vakgebied.

Want zeg nou zelf, wij recruiters hebben niet zo’n heel goede naam. Er gaat best wel eens iets fout en er bestaan veel misverstanden over de arbeidsbemiddelingsbranche en de mensen die daarin werken. Verschillende uitzenders werden aan de schandpaal genageld nadat ze discriminerende opdrachten aannamen, er was een heuse blacklist-recruiters.nl, NRC riep recruiters op om te stoppen met het lastigvallen van kandidaten. En ja, soms is er echt iets niet in de haak, maar vaak gaat het niet veel verder dan het uitvergroten van fouten en het ‘namen & shamen’ van individuele recruiters en bedrijven. Als je een fout maakt, mag je daarop aangesproken worden en als je bewust de wet overtreedt, moet ingegrepen worden. Maar vaak zijn dergelijke berichten gebaseerd op onjuiste informatie of gebrek aan kennis. Bureaus factureren niet 50 procent van jouw salaris aan de werkgever, niet alle vacatures zijn spookvacatures en de meeste recruiters zijn nette mensen die er lol aan beleven om iemand aan een mooie baan te helpen. Door deze incidenten en de beeldvorming die daardoor ontstaat, zou je je bijna gaan schamen voor dit mooie vak.

een vak en topsport

Maar we zijn zelf ook debet aan dit geschetste beeld, al gebeurt dit wat subtieler. Bijna wekelijks hoor ik wel ergens de kreet “recruitment is geen rocket science” of “veel recruiters zijn dozenschuivers”. Een recruitmentvakgenoot verzamelt zelfs blunders en bizarre ervaringen met recruiters en anderen zijn er dan als de kippen bij om (met zo’n wijzend vingertje) de maat te nemen. Vermakelijk om te lezen – de schaamte van de herkenning? – maar het draagt niet bij tot een positief imago van de branche in zijn geheel.
Wij recruiters halen onszelf naar beneden en doen ons vak tekort. Recruiten (lees: mensen op een goede manier begeleiden naar een mooie nieuwe uitdaging) is wel degelijk een vak en topsport. Een tak van sport waarin veel mensen een mooi bestaan opbouwen en waarin je nooit uitgeleerd raakt.

Trouwens, de praktijk onderstreept ook de meerwaarde van ons vak. Ongeveer 50.000 enthousiaste mensen werken bij detacheerders, uitzenders, recruitmentbureaus en dat is niet omdat ons werk er niet toe doet. Opdrachtgevers betalen ons forse bedragen omdat ze overtuigd zijn dat ze met ons nieuwe collega’s aannemen die een serieuze bijdrage gaan leveren.

met vallen en opstaan

Betekent dit dat alles goed gaat? Zeker niet! Er gaat inderdaad ook heel veel fout. Het is een vak met veel facetten en het juiste werk vinden is voor de kandidaten waarmee we werken erg belangrijk. Ons vakgebied is volop in ontwikkeling en als conjunctuurgevoelig beroep zijn er best veel recruiters met weinig ervaring. En vreemd genoeg is er nog steeds geen volwaardige opleiding waar je dit vak in de volle breedte kunt leren. Dat wordt overgelaten aan de markt. Als je geluk hebt, mag je deelnemen aan een recruitment traineeship, een opleiding bij NCOI volgen of heeft je werkgever een degelijk inwerk- en opleidingsprogramma. De praktijk laat zien dat verreweg de meeste recruiters het vak nog steeds met vallen en opstaan leren.

Gaat de recruitercode dit oplossen? Nee, ik denk het niet. Het is een eerste grote stap in de goede richting! Laten we met elkaar bespreken en uitwerken wat binnen recruitment ‘normaal’ is, hoe professioneel recruitment eruitziet en wat je moet weten en kunnen om dit vak goed te kunnen beoefenen. Dat is kansrijk, omdat het vanuit de gemeenschap komt en uitgewerkt wordt door mensen die hier middenin staan. Als het goed is zal de recruiterscode de recruiter, kandidaat en opdrachtgever veel houvast bieden. En voorkom jij dat je als clown te boek komt te staan bij je vrienden en familie.

P.S. Voor de scherpschutters onder ons: ik wil natuurlijk helemaal niet suggereren dat clowns geen serieus vak beoefenen.

Wil jij meer weten over de status van de recruitercode en wie daarbij betrokken zijn, lees op Werf& het artikel: recruiterscode in aantocht.

informatie

Geplaatst op 10 oktober 2019
Categorie
Tags
Delen