voor jouw
inspiratie

au, dat doet pijn

Koen Roozen - 18 juli 2019

Ik werd gisteren met buikpijn wakker.

Via een collega van de Recruiterscode (artikel Werf&: de eerste stappen naar een recruiterscode) kreeg ik dit persbericht UvA naar het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU) doorgespeeld. Twee vette koppen springen er meteen uit:

“discriminatie van minderheden op de Nederlandse arbeidsmarkt is nog steeds onverminderd groot.”

“gediscrimineerde sollicitant kan weinig doen om baankans te vergroten.”

En ik weet niet wat jij voelde toen je het las, maar mij deed het pijn.

war for talent? ammehoela!

Discriminatie in een tijd waar iedereen spreekt over schaarste en een ‘war for talent‘? De logica is ver te zoeken. Wij recruiters zijn druk bezig om de kandidatenervaring (candidate experience) te optimaliseren, steken veel aandacht en liefde in het schrijven van zo goede advertenties, waarbij we zelfs letten op mannelijke en vrouwelijke woorden. En dan lees je dat we gewoon 30 procent van cv’s door het putje laten afvloeien. En waarop? Op namen, stereotypen en vooroordelen die we daaraan koppelen. Dan gaat er in de basis dus iets helemaal fout.

Tijdens het journaal zag ik een mooi voorbeeld van hoe het werkt. Twee jongens, die duidelijk geen Tim of Klaas heten, stucen een muurtje. De werkgever gaf eerlijk toe dat hij eerst een beetje huiverig was, maar dat de jongens toch een knap stukje stucwerk afleverden. Zie onderstaande filmpje.

en dat doet dus pijn…

  • het doet pijn omdat bedrijven zich de kans ontnemen om het beste talent aan te nemen
  • het doet pijn omdat niet iedereen de kans krijgt om te laten zien dat hij of zij de beste kandidaat voor de job is
  • het doet pijn omdat we er ondanks alle bewustwordingsprogramma’s er nog niet in slagen om echt te kijken naar de kwaliteiten van sollicitanten en in selectie onze vooroordelen even opzij te zetten

Volgens mij zijn er alleen maar verliezers.

meer?

Behoefte aan een frisse kijk op jouw recruitmentvraag? Boek dan een afspraak.

informatie

Geplaatst op 18 juli 2019
Categorie
Tags
Delen